Moeilijke eter

Moeilijke eters

Moeilijke eter

Er zijn veel ouders die het volgende probleem maar al te goed zullen kennen. Kinderen (peuters / kleuters) die weigeren brood of groenten te eten, hun bord nooit leegeten of enkel vragen om snoep. Een moeilijk etend kind zorgt voor veel spanningen aan de eettafel en resulteert vaak in een huilend kind en een ongeruste vader en moeder.
In sommige gevallen kunnen er lichamelijke klachten zijn die ervoor zorgen dat je kind niet goed eet. Denk hierbij aan moeite met slikken, allergieën en darmklachten. Wanneer dit het geval is zijn de ouders hier vaak van op de hoogte en is contact met een (kinder)arts vanzelfsprekend.

Bezorgde ouders

Ouders maken zich natuurlijk snel zorgen als blijkt dat kinderen moeilijke eters zijn. Maar in sommige gevallen valt het best mee. Je kind krijgt gedurende de dag aardig wat zaken binnen, denk aan een plakje worst bij de slager, krentebol, stukje kaas etc. Zolang het kind gewoon groeit en fysiek bezig kan zijn zonder moeite is er niet direct reden tot zorgen.

Avondmaaltijd

In sommige gevallen is er wel sprake een fundamenteel probleem. In die gevallen zal het elke avond aan de eettafel weer een drama zijn en zal het er niet gezelliger op worden. Hieronder staan tips die misschien kunnen helpen.

Complimenten in plaats van straf

Te veel focus leggen op het negatieve is niet bevorderlijk, geef complimenten wanneer je kind goed eet. Hou het op deze manier gezellig.

Zelfstandig laten eten

Laat je kind lekker zelf eten, desnoods met zijn handen. Op latere leeftijd je kind nog voeren met een lepeltje zal niet helpen.

Neem de tijd

Neem de tijd voor een gezellige en ontspannen maaltijd. Rek het ook weer niet te lang want dan wordt stilzitten een probleem.

Toetje niet behandelen als een beloning

Ook wanneer een kind zijn bord niet helemaal leeg heeft gegeten is het belangrijk om gewoon het toetje te geven. Het toetje is namelijk een onderdeel van de maaltijd en geen beloning achteraf.