babykamer

TOG-Waarde Wiegdekens

Als je zwanger bent heb je het heel waarschijnlijk al vermeld gezien zo hier en daar. Wellicht op de verpakking van een wiegdeken, maar het kan ook zijn dat je het bij de webshops bent tegengekomen. De TOG-waarde in baby textiel en beddengoed. In Nederland is deze waarde nu een verplichting geworden. Alle merken en groothandels van Baby Textiel zijn verplicht om een TOG-waarde te vermelden op hun dekens voor babies. En niet alleen op de wiegdekentjes, maar ook op bijvoorbeeld inbakerzakken, slaapzakken en noem maar op. Eigenlijk alles waar jij je baby mee kunt inpakken en waar het mee gaat slapen heeft een verplichting tot het vermelding van de TOG-Waarde. Men spreekt dus van een veiligheidsnorm van het VBKV, de vereniging van baby en kleutervak binnen Nederland.

De TOG-Waarde (Thermal Overall Grade) is dus met name een index cijfer die een waarde geeft voor warmte weerstand en isolatie van Baby dekens en ander inpak materiaal. Het is natuurlijk al algemeen bekend dat de warmtestuwing een flink risico is bij kinderen tot 1 jaar, het is een veroorzaker nummer één van wiegendood. Deze waarde wordt gemeten bij een normale kamertemperatuur. De waarde moet liggen tussen de 0-4, komt het boven de vier uit dan is er een risico op warmtestuwing. Zo zijn er bijvoorbeeld fleece dekentjes op de markt met een waarde van 1.6. Dit is een goede waarde. Gebreide baby dekentjes kunnen een waarde hebben van rond de 0.9. Deze zijn meer luchtdoorlatend. Uiteraard veranderd de waarde weer zodra je een babydeken dubbel vouwt, hierbij komt dan ook normaal gezond verstand kijken.

Uiteaard blijft het ook wel een zaak voor de ouders en verzorgers om te kijken naar de omstandigheden van hun kleine. Is het warm in de zomer dan hoeft je kindje niet zwaar ingepakt onder dekens in een ledikant te liggen, maar is het buiten in de winter erg koud en is de kamertemperatuur hierdoor ook wat lager? Dan is een warme deken zeker een goed idee. Heeft je baby bijvoorbeeld verhoging door koorts of griep dan is het niet verstandig om ze heel dik in te pakken. Je moet je baby altijd goed en regelmatig controleren, zeker wanneer deze ziek zijn. Hiervoor zijn er speciale baby thermometers te krijgen voor in het oor. Je controleert hiermee heel eenvoudig de temperatuur van je kindje.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dreumes enZo.